Тиждень Назва Опис
Книга Силабус дисципліни "Природоохоронний менеджмент"

Силабус освітнього компоненту _ВК 2.2.3

                                              Освітня програма «Екологічна безпека»

Природоохоронний (екологічний) менеджмент

Курс ІІ,  семестр IV

 

Викладач: Анісімова Світлана Вікторівна, канд. геогр. наук, доцент

 

Кафедра: екології

 

Контактний телефон: +380(57)707-07-41, +380(50)630-91-41

E-mail: svitlanaanisimova@meta.ua

Обсяг освітнього компоненту: 4,0 кредита:  лекцій – 48 год., СРС – 72 год.

 Короткий зміст освітнього компоненту:

теоретичні знання і практичні навички стосовно системи екологічного управління на різних ієрархічних рівнях підприємства та механізму узгодження екологічних інтересів різних суб’єктів природоохоронної діяльності; передові концептуальні та методологічні основи природничих наук; сучасні технології  у науково - екологічній діяльності; інноваційні комплексні наукові проекти в галузі екології, охорони довкілля  та оптимізації  природокористування.

Передумови для вивчення освітнього компоненту:

Історія і філософія техніки і технології; Екологічна безпека наукових розробок (за галузями)

 Компетентності:

СК01. Здатність виконувати оригінальні дослідження, досягати наукових результатів, які створюють нові знання у  сфері екології, охорони довкілля та оптимізації природокористування та дотичних до неї міждисциплінарних напрямах і можуть бути опубліковані у провідних наукових виданнях з екології, охорони довкілля та природокористування та суміжних галузей.

СK02. Здатність усно і письмово презентувати та обговорювати результати наукових досліджень та/або інноваційних розробок українською та англійською мовами, глибоке розуміння англомовних наукових текстів за напрямом досліджень.

СК03. Здатність застосовувати сучасні інформаційні технології, бази даних та інші електронні ресурси, спеціалізоване програмне забезпечення у науковій та навчальній діяльності.

СК06. Здатність до використання сучасних методів і інструментів системного аналізу якості довкілля, необхідних для проведення наукових досліджень, спрямованих розв’язання значущих проблем у сфері екології, охорони довкілля та збалансованого природокористування.

 Результати навчання:

РН04. Планувати і виконувати експериментальні та/або теоретичні дослідження з екології, охорони довкілля та оптимізації природокористування  та дотичних міждисциплінарних напрямів з використанням сучасних інструментів, критично аналізувати результати власних досліджень і результати інших дослідників у контексті усього комплексу сучасних знань щодо досліджуваної проблеми.

РН05. Розробляти та реалізовувати наукові та/або інноваційні інженерні проекти, які дають можливість переосмислити наявне та створити нове цілісне знання та/або професійну практику і розв’язувати значущі наукові та технологічні проблеми охорони довкілля і оптимального природокористування   з врахуванням соціальних, економічних, екологічних та правових аспектів.

РН06. Розв’язувати значущі наукові та технологічні проблеми охорони довкілля і оптимального природокористування із застосовуванням у наукових дослідженнях теоретико-методологічних аспектів системного аналізу якості навколишнього середовища, моделювання  та прогнозування змін складових екосистем.

 Методи навчання,форми та методи оцінювання:

-       лекційні заняття, самостійна робота студентів з виконання загальних і індивідуальних завдань, розробка наукової статті;

-       оцінювання загальних та індивідуальних завдань, підсумковий контроль успішності – інтегрований залік.

 


URL (веб-посилання) Шлапак Н. С. Екологічний менеджмент : підручник / Н. С. Шлапак, В. С. Волошин, Т. В. Серкутан. – Маріуполь : ПДТУ, 2016. – 205 с. http://eir.pstu.edu/handle/123456789/9097

Шлапак Н. С. Екологічний менеджмент : підручник / Н. С. Шлапак, В. С. Волошин, Т. В. Серкутан. – Маріуполь : ПДТУ, 2016. – 205 с. http://eir.pstu.edu/handle/123456789/9097

URL (веб-посилання) ДСТУ ISO 14001-97. Системы управления окружающей средой. Состав и описание элементов, руководящие указания по их применению
URL (веб-посилання) ДСТУ ISO 14001: 2015. Системи екологічного управління. Вимоги та настанови щодо застосування