Дисципліна вивчається магістрами спеціальностей 051 «Економіка» спеціалізації «Економіка підприємства» та 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» спеціалізації «Підприємництво».

Метою вивчення навчальної дисципліни є: формування у студентів комплексу теоретичних знань і практичних навичок формування та управління інтелектуальним бізнесом, економічного обґрунтування напрямку його розвитку та забезпечення успішного функціонування.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є теоретико-методичні засади існування і розвитку інтелектуального бізнесу та практичні аспекти його функціонування. 

Основними завданнями вивчення дисципліни є вивчення основних теоретико-методичних засад інтелектуального бізнесу як специфічного формату бізнесової діяльності; розкриття сутності та специфіки інтелектуальних продуктів; вивчення прийнятих бізнес-моделей та моделювання інтелектуального бізнесу; визначення ризиків інтелектуального бізнесу; розроблення моделей просування та комерціалізації інтелектуальних продуктів.