Тиждень Назва Опис
URL (веб-посилання) ДОЛУЧИТИСЯ ДО ОНЛАЙН-ЗАНЯТТЯ

Натисніть на посилання для переходу у конференцію Google Meet

Книга Силабус

Освітньо-наукова програма «Транспортні системи»

Силабус освітнього компоненту _ВБ1.1_

 

Автоматизовані системи управління дорожнім рухом

Automated traffic control systems

 

5 курс (семестр 9)

Дата створення: 28.08.2021

Викладач: Абрамова Людмила Сергіївна, д.т.н., доц., проф. кафедри

Кафедра: Організації та безпеки дорожнього руху

Контактний телефон: (057) 707-37-06

E-mail: abramova_ls@ukr.net

 

Обсяг освітнього компоненту: 4 кредити ЄКТС (120 годин), в тому числі: лекцій – 16 год., практичні заняття 16 год., самостійної роботи студента – 88 год.

 

Короткий зміст освітнього компоненту: підготовка висококваліфікованих фахівців у галузі транспортних систем, до самостійного вирішення теоретичних і практичних завдань з формування керуючих впливів на дорожній рух сучасними засобами управління у складі систем управління; отримання практичних навичок з визначення якості управління дорожнім рухом.

 

Передумови для вивчення освітнього компоненту: освітній компонент «Автоматизовані системи управління дорожнім рухом» базується на знаннях з дисциплін «Теорія ймовірностей і математична статистика», «Транспортні системи», «Дослідження операцій в транспортних системах», «Основи теорії систем і управління», «Основи теорії транспортних процесів і систем», «Транспортне планування міст», «Організація і безпека дорожнього руху», «Моделювання транспортних потоків», «Технічні засоби регулювання дорожнього руху».

 

Компетентності:

Інтегральна: здатність аналізувати та розв’язувати складні соціально-технічні проблеми та практичні завдання в сфері організації та безпеки дорожнього руху та транспорту або у процесі навчання, що характеризуються комплексністю, системністю та передбачають застосування теорій та методів фундаментальних та прикладних наук; сучасних інформаційних технологій; автоматизованих систем управління, моделювання та проектування.

Загальні:

-     здатність збирати, обробляти дані з використанням сучасних інформаційних технологій та інтерпретувати необхідні дані для формування суджень по відповідним соціальним і науковим проблемам в сфері транспорту.

Фахові:

-     здатність до використання знань про закономірності та принципи функціонування транспортних і пішохідних потоків у великих транспортних мережах. методів проектування елементів транспортної мережі, направлених на забезпечення ефективності та безпеки дорожнього руху;

-     здатність до розробки елементів автоматизованих систем управляння дорожнім рухом на автомобільних дорогах загального користування та елементах вулично-дорожньої мережі міст;

-     вміння використовувати методи математичного аналізу, сучасних інформаційних технологій  для дослідження об’єкта транспортного процесу;

-     здатність використовувати знання й уміння в галузі сучасних інформаційних технологій для рішення експериментальних і практичних завдань в області проектування та експлуатації технічних засобів управління дорожнім рухом;

-     здатність до використання математичного апарату, теоретичних і експериментальних методів досліджень транспортних і пішохідних потоків;

-     здатність до моделювання дорожнього руху, процесів функціонування вулично-дорожньої мережі та окремих її елементів з використанням передових технологій та розрахункових методів, програмних продуктів та пакетів транспортного моделювання.

 

Результати навчання:

-     засвоєння принципів управління дорожнім рухом та їх реалізація автоматизованою системою управління на вулично-дорожній мережі міста з метою підвищення ефективності дорожнього руху;

-     знання нормативно-правових засад відносин у сфері дорожнього руху та транспорту;

-     розробляти інженерно-планувальні та організаційні заходи щодо підвищення безпеки дорожнього руху;

-     досліджувати дорожні та транспортні умови на ділянках вулично-дорожньої мережі;

-     розробляти проекти організації дорожнього руху на ділянках транспортної мережі, спрямовані на підвищення безпеки і ефективності дорожнього руху;

-     проектувати та вдосконалювати режими світлофорного регулювання, в тому числі координованого управління, з метою підвищення ефективності та безпеки дорожнього руху, проводити техніко-економічний аналіз та оцінку доцільності впровадження світлофорного регулювання;

-     розробляти та впроваджувати елементи автоматизованих систем управління дорожнім рухом для забезпечення реалізації проектних характеристик міської вулично-дорожньої мережі та безпеки дорожнього руху.

 

Методи навчання, форми та методи оцінювання:

Методи навчання: словесні (лекція, пояснення, розповідь, бесіда, дискусія, робота з книгою тощо), наочні (метод ілюстрацій та демонстрацій), практичні (практичні, семінари, «круглий стіл», метод мозкової атаки), самостійна робота студента.

Форми та методи оцінювання: поточний контроль – опитування або проведення контролю у вигляді тестових завдань; підсумковий контроль – екзамен.

Вимоги: до підсумкового контролю допускаються студенти, які за результатами поточного контролю набрали не менше 20 балів.

 

Критерії оцінювання: підсумкова оцінка з навчальної дисципліни визначається додаванням загальної суми балів поточного контролю до результатів підсумкового контролю. За результатами поточного контролю (опитування, відвідування занять, тестових (контрольних) завдань) студент може набрати до 40 балів, за результатами підсумкового контролю (тестові питання та практична частина) – до 60 балів.

 

Рекомендована література:

Базова література

1. Иносе Х., Хамада Т. Управление дорожным движением/ под редакцией М.А. Блинкина: пер. англ. – М.: Транспорт, 1983 – 248 с.

2. Кременец Ю.А. Технические средства организации дорожного движения / Ю.А. Кременец, М.П. Печерский, М.Б. Афанасьев. – М.: Академкнига, 2005. – 279с.

3. Організація та регулювання дорожнього руху: підручник / за заг. ред. В.П. Поліщука, О.О. Бакуліч, О.П. Дзюба, В.І. Єресов та ін. – К.: Знання України, 2012. – 467 с.

4. Полищук В. П. Проектирование автоматизированных систем управления движением на автомобильных дорогах / В. П. Полищук, Б.М. Четверухин. – К.: КАДИ, 1983. – 95 с.

5. Ветлицкий В.Н., Осипов А.В. Автоматические системы управления движением автотранспорта: Л.: Машиностроение, Ленинградское отделение, 1986. – 216 с.

6. Абрамова Л.С. Автоматизовані системи управління дорожнім рухом / Л.С. Абрамова, О.О. Бакуліч: Навчальний посібник. – Харків: ХНАДУ, 2013. – 193 с.

7. Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Автоматизовані системи управління дорожнього руху» для студентів спеціальності 7.100401 – «Організація і регулювання дорожнього руху».

8. Волков В.П. Интеграция технической эксплуатации автомобилей в структуры и процессы интеллектуальных транспортных систем: монография / Под редакцией В.П. Волкова; В.П. Волков, В.П. Матейчик, О.Я. Никонов, П.Б. Комов, И.В. Грицук, Ю.В. Волков, Е.А. Комов. – Донецк: Изд-во «Ноулидж», 2013. – 398 с.

9. Абрамова Л.С. Довідковий словник термінів та визначень з організації та безпеки дорожнього руху: словник / Л.С. Абрамова, Г.Г. Птиця, В.В. Ширін. – Х.: ХНАДУ, 2016. – 220 с.

Допоміжна література

10. Брайловский Н.О., Грановский В.П. Моделирование транспортных систем. – М.: Транспорт 1978 – 125 с.

11. Л.С. Абрамова, Н.С. Чернобаев. Координированное управление дорожным движением на сети магистралей города. Монография. Харьков, издательство "Точка", 2012. – 160 с.

12. Капитанов В.Т. Управление транспортными потоками в городах / В.Т. Капитанов, Е.Б. Хилажев. - М.: Транспорт, 1985 – 94 с.

13. Григоров М.А. и др. Проблемы моделирования и управления движением транспортных потоков в крупных городах. – Одесса, «Астропринт», 2004. –

272 с.

14. Григоров М.А. Информационное обеспечение для оптимизации транспортных потоков. – Одесса, «Астропринт», 2004. – 392 с.

15. Введение в математическое моделирование транспортных потоков : учеб. пособие / под общ. ред. А.В. Гасникова. - М.: МФТИ, 2010. - 362 с.

16. ДБН В.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій».

Додаткові джерела:

17. Навчальний сайт ХНАДУ, курс АСУ ДР: https://dl.khadi.kharkov.ua/course/view.php?id=2684


10 жовтень - 16 жовтень Книга Назва теоретичного матеріалу

Опис розділів