Мета: формування та розвиток загальних і професійних компетентностей у студента, необхідних для розв’язання складних спеціалізованих задач у сфері нанометрології та інформаційно-вимірювальної техніки для здобуття необхідних для працевлаштування якостей і забезпечення його здатності до професійної діяльності та подальшого навчання.

     Предмет: педагогічно адаптована система понять про закономірності та особливості вимірювань в нанодіапазоні розмірів.

     Змістові модулі:

         Основні поняття нанометрології. Нанотехнології як сучасний етап розвитку науки і техніки. Поняття про нанометрологію.

         Методи і засоби нановимірювань. Методи і засоби інтерференційних вимірювань. Принципи мікроскопії в нановимірюваннях. Скануюча зондова мікроскопія. Спектроскопія в нанометрології.

         Точність та невизначеність нановимірювань. Точність і невизначеність нановимірювань. Повірка і калібрування в нанометрології.

         Квантові еталони в нанометрології. Методологічні питання нанометрології. Еталони одиниці часу в нанометрології. Еталони одиниці довжини в нанометрології. Квантові еталони одиниці напруги. Квантові еталони одиниці опору. Квантові еталони одиниці струму та одиниці магнітної індукції. Квантові еталони неелектричних величин. Нова система одиниць вимірювання в нанометрології та її перспективи.