Структура за темами

  • Тема 1. Предмет, метод і задачі статистики автомобільного транспорту.

    Автомобільний транспорт - об'єкт вивчення статистики автомобільного транспорту. Предмет, метод і задачі статистики автомобільного транспорту.

    Організація статистичного спостереження на автомобільному транспорті, його вигляди. Звітність як основна форма отримання статистичних даних на автомобільному транспорті. Основні напрямки застосування спеціальних статистичних спостережень.

    Звітні одиниці на автомобільному транспорті. Одиниці спостереження, їхній вибір в залежності від мети спостереження. Організація зведення даних звітності на автомобільному транспорті. Угрупування, що застосовуються на послідовних етапах зведення.

    Сучасна організація статистики автомобільного транспорту.

    • Тема 2. Статистика продукції автомобільного транспорту.

      Задачі статистики перевезень вантажів і пасажирів. Момент врахування перевезень і об'ємні показники. Рівень вантажних і пасажирських автомобільних перевезень в нинішній час, в перспективному плані економічного і соціального розвитку України.

      Статистика вантажних автомобільних перевезень. Подорожній лист - комплексний первинний документ по врахуванню вантажних автомобільних перевезень. Методика первинної статистичної обробки даних подорожнього листа. Угруповування і зведення матеріалів поточного врахування вантажних перевезень по автоколонам, маркам автомобілів, виглядам перевезень категоріям і виглядам вантажів, вантажовідправникам; зведення результатів по підприємству і виконання форм встановленої статистичної звітності по вантажним автомобільним перевезенням.

      Статистика автобусних перевезень. Подорожній лист автобуса і квитково-обліковий лист - первинні документи по врахуванню автобусних перевезень. Порядок первинної статистичної обробки даних подорожнього листа і квитково-облікового листа. Угруповування і зведення матеріалів поточного врахування автобусних перевезень; склад показників; статистична звітність по автобусним перевезенням.

      Статистика таксомоторних перевезень. Первинна документація по врахуванню таксомоторних перевезень і статистична обробка її даних. Угруповування і зведення матеріалів поточного врахування таксомоторних перевезень і заповнення форм встановленої звітності.

      Показники якості обслуговування споживачів послуг транспорту.

      Розрахунок показників загального обсягу послуг автомобільного транспорту.

      Техніко-експлуатаційні показники використання вантажних автомобілів, автобусів і таксі.

      Основні напрямки статистичного вивчення звітних даних по вантажним перевезенням. Контроль за виконанням плану, значення і особливості контролю виконання плану зростаючим підсумком. Оцінка ритмічності виконання плану і роботи автобусів на маршрутах. Характеристика динаміки обсягу перевезень, сезонної нерівномірності і якості обслуговування. Застосування статистичних засобів для виявлення впливу різноманітних чинників на виконання плану за перевезенням і динаміку перевезень.

      • Тема 3. Статистика продукції промислових підприємств автомобільного транспорту

        Промислові підприємства автомобільного транспорту: призначення, вигляди.

        Поняття промислової продукції; складені елементи продукції (продукти і роботи промислового характеру), стадії її готовності. Врахування продукції в натуральному вигляді і його значення. Номенклатура найголовніших видів продукції.

        Система вартісних показників продукції: валовий оборот, валова продукція, товарна продукція, реалізована продукція, нормативна чиста продукція; засіб їхнього обчислення і практичне значення.

        Оцінка виконання плану по обсягу продукції зростаючим підсумком. Перевірка виконання плану за асортиментом продукції. Індекси фізичного обсягу продукції.

        Статистичне вивчення ритмічності роботи, випуску і реалізації продукції. Статистичні показники якості продукції і якості виробничої роботи підприємства.

        Зміст звітності по продукції.

        • Тема 4. Статистика основних фондів і рухомого складу автомобільного транспорту.

          Основні фонди: класифікація і структура. Оцінка і переоцінка основних фондів. Баланси і показники руху основних фондів. Розрахунок середньорічної вартості. Показники зносу, придатності, поновлення основних фондів.

          Статистичне вивчення ефективності використання основних фондів. Показники рівня і динаміки фондовіддачі, фондомісткості продукції і фондоозброєності праці.

          Рухомий склад автомобільного транспорту: класифікація і структура. Врахування чисельності і складу автомобілів, причепів і напівпричепів. Первинна документація врахування наявності рухомого складу. Списковий і середньосписочний склад парку автомобілів і причепів. Вантажопідйомність спискового і працюючого парку автомобілів і причепів.

          Статистика технічного стану автомобільного парку; первинна документація врахування технічного стану. Укладання звітного балансу автомобіле-днів в підприємстві, структура балансу. Використання балансу автомобіле-днів в підприємстві, структура балансу. Використання балансу автомобіле-днів для розрахунку показника технічної готовності автомобільного парку. Контроль за виконанням норм простою автомобілів в ремонтах і технічних обслуговуваннях.

          Статистика використання рухомого складу; первинна документація.

          Зведення матеріалів поточного врахування для характеристики використання всього парку автомобілів; показники обсягу роботи рухомого складу. Показники використання рухомого складу: екстенсивні, інтенсивні, узагальнюючі. Застосування статистичних засобів при виявленні впливу окремих чинників на рівень використання рухомого складу.

          Статистична звітність про наявність, технічний стан і використання рухомого складу.

          Виробниче обладнання: класифікація і структура. Врахування наявності виробничого обладнання по його видам, вивчення його складу; перепис обладнання, спеціальні одноразові обстеження використання обладнання. Показники використання обладнання по чисельності. Врахування часу роботи і простоїв обладнання. Показники використання обладнання по часу. Коефіцієнт змінності роботи обладнання. Звітність про наявність і використання обладнання.

          • Тема 5. Статистика оборотних засобів.

            Оборотні засоби: класифікація і структура. Показники використання оборотних засобів. Число оборотів, тривалість обороту.

            Характеристика забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами. Статистика запасів.

            Статистичне вивчення використання палива і матеріалів в виробничому процесі. Поняття про середні витрати палива і матеріалів; індекси середніх витрат і фактори їх зміни. Контроль за виконанням плану по зниженню середніх витрат палива і матеріалів зростаючим підсумком. Питома витрата палива і матеріалів на 1 карбованець загального обсягу прибутків.

            Показники руху і використання палива і матеріалів в звітності.

            • Тема 6. Статистика науково-технічного прогресу.

              Статистичне вивчення технічного прогресу на автомобільному транспорті по основним напрямкам. Показники механізації і автоматизації виробничих процесів та рівня механізації праці. Статистичні показники впровадження в експлуатацію рухомого складу нових марок, нових механізмів і виробничих процесів і технічного переозброєння виробництва. Показники енергоозброєності праці і електрифікації виробництва, розвитку винахідництва і раціоналізаторства.

              Принципи побудови зведеної статистичної оцінки науково-технічного рівня АСУП і організаційно-технічного рівня підприємств.

              Зміст звітності по новій техніці.

              • Тема 7. Статистика трудових ресурсів і використання робочого часу.

                Задачі статистики при вивченні трудових ресурсів та їх використанні, категорії персоналу підприємств. Характеристика складу робітників по статі, зросту, професії, кваліфікації, рівню освіти.

                Показники чисельності робітників на певну дату і в середньому за період (місяць, квартал, рік).

                Перевірка забезпеченості підприємств трудовими ресурсами.

                Статистичний аналіз плинності та тривалості кадрів.

                Врахування відпрацьованого і невідпрацьованого часу в людино-днях і людино-годинах. Фонди робочого часу в людино-днях; показники їхньої структури. Баланс робочого часу та джерело даних для його розрахунку.

                Використання засобу моментних спостережень і фотографії робочого дня для виявлення резервів внутрішньозмінного часу.

                Показники чисельності робітників і використання робітничого часу в звітності.

                • Тема 8. Статистика продуктивності праці.

                  Показники рівня продуктивності праці, взаємозв'язок між показниками продуктивності праці, розрахованими на різні одиниці робочого часу.

                  Засоби виміру продуктивності праці; їхні особливості, межі застосування.

                  Індекси продуктивності праці. Оцінка виконання плану по зростанню продуктивності праці зростаючим підсумком. Застосування індексів продуктивності праці змінного і фіксованого складу.

                  Статистичні показники виконання норм виробітку; різноманітні засоби їх обчислення.

                  Статистичні засоби виявлення ролі чинників зростання продуктивності праці: засоби угруповувань, індексний і кореляційно-регресійний аналіз. Показники наукової організації праці, розвитку різноманітних форм організації праці і їхнього впливу на зростання продуктивності праці.

                  Показники продуктивності праці і показники виконання норм виробітку в звітності.

                  • Тема 9. Статистика оплати праці.

                    Задачі статистики оплати праці. Поняття оплати праці, основна заробітна плата і додаткова оплата праці. Склад фонду споживання і його складові елементи: фонд оплати праці, грошових виплат та заохочень, дивідендів. Види фондів заробітної плати.

                    Статистичне вивчення середнього рівня оплати праці по категоріям працюючих. Взаємозв'язок показників середньої заробітної плати робочих.

                    Вивчення динаміки середнього рівня оплати праці. Індекси змінного і фіксованого складу.

                    Звітність про оплату праці.

                    • Тема 10. Статистика використання палива і матеріалів.

                      Види матеріалів, що використовуються в автотранспортних підприємствах.

                      Показники забезпеченості і використання матеріалів.

                      Статистичне використання плану і динаміки вартісних витрат на матеріали.

                      • Тема 11. Статистика собівартості продукції.

                        Поняття собівартості продукції. Значення зниження собівартості продукції. Угруповування витрат на виробництво продукції по економічним елементам та статтям калькуляції.

                        Показники собівартості однорідної продукції по підприємству, галузі.

                        Узагальнюючі показники собівартості продукції. Індекси собівартості. Показники витрат на 1 карбованець товарної продукції. Оцінка впливу зміни цін і тарифів, асортиментних зрушень на зміну собівартості.

                        Статистичне вивчення структури собівартості; визначення відхилень фактичної собівартості від планової по статтям витрат.

                        • Тема 12. Статистика основних фінансових результатів діяльності підприємства.

                          Прибуток підприємства. Показники, що характеризують процеси його формування і розподілу.

                          Зиск, його вигляди і засоби обчислення. Чинники, що впливають на величину доходів, їхнє статистичне вивчення.

                          Рентабельність виробництва і продукції. Статистика кредитування. Оподатковування доходів та прибутків.